GOLF CLUB HOUSE -LA GRAIERA -CALAFELL-SPAIN

  • Javier Barba / BC Estudio Architects
  • Location: Calafell, Catalonia, Spain
  • Architects: Javier Barba, Gabriel Barba, Susana Zanón
  • Restaurant Area :Interior Design restaurant in Collaboration with:  Varis Arquitectes
  • Year of termination: 2013
  • Photography: Julio Cunill

07

La Graiera, a 18-hole golf course and a pitch & putt course is the site of the club house designed by BC Estudio Architects, situated in Calafell a village near the city of Tarragona . The club is located in a bow-shaped lot with an east west facing slope.

Proyecto de diseño y  construcción de la casa club para un campo de 18 hoyos y un Pitch & Putt en el Club de Golf La Graiera situado en la localidad de Calafell provincia de Tarragona, en una parcela con forma de proa y con una pendiente en dirección este-oeste.

03

The building is situated on the widest part of the site and its design captures the best views ,orientation and protection from the strong winds. The main idea was to create a building which opened itself to the surroundings, embracing the landscape.

El edificio se sitúa en la parte más ancha del solar y su diseño responde a la búsqueda de las mejores vistas y orientación.La idea generatriz era la de crear un edifico que se abriese al entorno ,abrazando el paisaje.

13

Two impressive curved stonewalls act as the guidelines and the basic structure for the architectural volume, helping to  organize the program and at the same time searching for the best views and orientation. 

Esto se consiguió mediante dos imponentes muros curvos  que forman la estructura básica de la composición arquitectónica.Y buscan las mejores vistas y orientación.

21

Image of the entance to the club : Water and vegetation become important elements of relation with the surrounding landscape and help create a relaxing  atmosphere.

Vista de entrada al club con fuente de agua en primer plano, el agua y la vegetación devienen elementos esenciales de unión con el paisaje circundante además de ayudar a generar un ambiente relajante.

 

golf JB 58a

The hall created by the two walls divides the floors in two separate  areas ; while at  the far end a cylindrical volume of the staircase unites the different floors. An elevator is located in the restaurant area.The pro-shop, offices and the restaurant area are on  the ground floor  .In the basement we find the changing rooms,storage areas  and a  place to park  the golf karts. Finally  the  roof is used as a terrace with a  bar area

El espacio entre los dos muros conforman en todas las plantas un  hall y se articulan mediante el volumen cilíndrico de la escalera. Además envuelven y organizan a ambos lados del hall las diferentes actividades del programa distribuidas en tres niveles; la planta baja alberga espacios de carácter social, bar, restaurante, sala de estar, tienda y oficinas; la planta sótano, los vestuarios, el almacén y un garaje para los carros  eléctricos. Por último, en la azotea, localizamos  una terraza-bar a modo de chill out cubierta con velas.

23

Acces to the restaurant area from the Ground floor hall

Acceso a la zona del restaurante desde el hall de Planta Baja

golf JB 42

The illuminated columns contrast with the stone of the walls a  spectacular one-piece concrete built-in bar  seems to grow from the ground.

La zona de restaurante combina muros de piedra con muros de lamas de madera iluminados.Una espectacular barra de hormigón roto parece crecer  del suelo.

golf JB 45

golf JB 38

Some of the slated walls that form the perimeter walls of the restaurant area , are lighted from  behind  and give the room a warm atmosphere .The ceiling  was also finished  with wooden  slats for acoustic reasons.

Algunos de los muros perimetrales  del restaurante  ,de lamas de madera e  iluminados aligeran el espacio y confieren  al mismo un ambiente cálido.En el techo se colocaron también lamas de madera sobre tableros de dm por razones acústicas.

22

All of the exterior sliding doors  can be recessed in both walls, opening and creating a single space when the weather permits.

Las carpinterías de la zona del bar restaurante se pueden recoger en ambos lados, de manera que cuando el tiempo acompaña se crea un gran espacio donde los limites entre el exterior y el interior desaparecen.

24

Also  the restaurant terrace can be covered with sails that protect the space from the sun during the summer days but can be removed during the winter to favor the entry of sunlight.

La terraza del restaurante se cubre durante los meses estivales con unas grandes velas que son retiradas durante la época invernal para permitir la entrada de luz solar.

11

A long fountain with multiple water jets lines the  terrace. The exterior lighting can change the ambience with different colors and intensity.

Uno de los extremos de la terraza esta recorrido por una fuente con múltiples salidas de agua cuya potencia y forma es graduable.Se estudio la iluminación para poder crear ambientes diversos modificando el color y intensidad de la luz.

14

The two stonewalls extend  out of the constructed area creating exterior spaces  and  providing tprotection from the wind.

Los dos muros de piedra que conforman el edifico surgen al exterior generando los diversos espacios y creando pantallas de protección frente los fuertes vientos.

15

An exterior circular path leads the golfer from the ground floor entrance to the Basement level.

Un recorrido circular permite un acceso directo a los vestuarios sin entrar por la planta baja ,ademas de un acceso desde el parquing inferior.

20

This path surrounds an enclosed garden, which can only be viewed from the changing room in the basement floor. This garden is hidden from exterior views by a series of Corten slats that move and make sound when the wind blows. 

Esta rampa de acceso crea un jardín interior que solo puede ser visible desde los vestuarios.A la vez los vestuarios quedan ocultos a las miradas mediante una serie de planchas de corten que se mueven ligeramente cuando sopla el viento.

golf JB 17

The changing rooms have a view of the enclosed garden.  .

Los vestuarios tienen vistas al jardín privado generado por la rampa de acceso.

golf JB 18

19

It’s important to highlight the roof, which has  a chill out area, consisting of a bar covered with a concrete pergola. The bar is  conected to the kitchen   by  a dumbwaiter .

Es importante destacar el espacio de la cubierta,que consiste en dos terraza con una zona con un bar, cubierta por una pérgola de hormigón,un montacargas permite traer los alimentos desde la cocina y el almacén inferior.

18

The roof is a multifunctional space, which is  a perfect vista point of the golf course and the surroundings.

El espacio de la cubierta deviene un espacio multinacional con vistas impresionantes a todo el campo de golf y al paisaje circundante.

16

The combination of stone, concrete and corten steel  create a  chromatic relationship with the existing colors of the landscape. 

El uso de piedra, corten y revoco busca relacionarse con la gama cromática existente en el paisaje.

00

The main ideas of the landscaping project devloped by Jordi Barba was  to exploit the existing features of the terrain to integrate them into the landscape project. The vegetation chosen were plants that already existed on the site.

El proyecto de paisajismo desarrollado por Jordi Barba se inspiro en los elementos existentes en el terreno.La vegetación que se eligió fue vegetación mediterránea ,inspirándose en las especies existentes .Dentro del proyecto también se recupero una antigua cabaña de piedra  utilizada por  pastores.

 

landscapeblog

The program is completed with two parking lots: one at the back of the building, with an area reserved for loading and unloading, and another across the cobblestone street and green spaces that provide access to the clubhouse. 

El programa se complementa con dos zonas de aparcamiento,una  localizado en la parte posterior del edificio con  una zona de carga y descarga.Un camino  da acceso al club de golf, y también aqui se encuentra  un acceso al parquing de carritos de golf.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

pinterest

www.greenarchitecture.com 

 http://www.graiera.es/

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s