New Project in Saudi Arabia . AL-GHAT

AL-GHAT FAMILY RESORT

In the immensity of the desert, 250 km to the north of Riyadh, with views to the plantations of date palms is the place where is located this family complex consisting of a main house, and three for the children and guests.

A simple architecture, with courtyards and gardens, achieves a climatically adequate and comfortable environment. Volumes of rustic plaster, stone, wood and ceilings of palm rescue the elements of traditional construction. The spaces, with variable heights, will draw in the middle of the dunes a silhouette occasionally altered by the wind towers, ancient way of natural cooling.

The landscaping and architecture are combined to create a microclimate, using the vegetation of the site and proposing in the lower areas of the land a great pool-lake, a large porch and a small oasis. Also, a circuit of trails allows walking throughout the complex.

The proposed ocher-earth tones melt and change with the colors of nature according with the incidence of the sun. The warm tints of the sand are complemented by the elegance of date palms being a constant that unifies architecture with the land.

AL-GHAT RESORT FAMILIAR

En la inmensidad del desierto, a 250km al norte de Riad, con vistas a las plantaciones de palmeras datileras se encuentra el solar donde se sitúa el complejo familiar compuesto por una casa principal, y otras tres para los hijos e invitados.

Una arquitectura sencilla con patios y jardines, logra un ambiente climáticamente adecuado y confortable. Volúmenes de revocos rústicos, piedra, madera y cielorrasos de palma rescatan los elementos de la construcción tradicional. Los espacios, de alturas variables, dibujan en medio de las dunas una silueta que se ve alterada puntualmente por las torres de viento, ancestral modo de refrigerar naturalmente la vivienda.

El paisajismo y la arquitectura se combinan para crear un microclima, utilizando la vegetación del lugar y proponiendo en las zonas más bajas del solar una gran piscina-lago, un gran porche y un pequeño oasis. Un circuito de senderos permite además recorrer toda la finca peatonalmente.

Los tonos ocres-tierra propuestos, se funden y cambian con los colores de la naturaleza según la incidencia del sol. Los tintes cálidos y variados de la arena se complementan con  la elegancia de las palmeras datileras, siendo una constante que unifica arquitectura con el lugar.

02_AL_GHAT DESERT COMPLEX_Saudi Arabia desert_ bcestudioarchitects_greenarchitecture_integrated housing_desert villa_al_ghat housing03_AL_GHAT DESERT COMPLEX_Saudi Arabia desert_ bcestudioarchitects_greenarchitecture_integrated housing_desert villa_al_ghat housing4bf.jpg25bf.jpg2b05_AL_GHAT DESERT COMPLEX_Saudi Arabia desert_ bcestudioarchitects_greenarchitecture_integrated housing_desert villa_al_ghat housing.jpg07_AL_GHAT DESERT COMPLEX_Saudi Arabia desert_ bcestudioarchitects_greenarchitecture_integrated housing_desert villa_al_ghat housing.jpg04_AL_GHAT DESERT COMPLEX_Saudi Arabia desert_ bcestudioarchitects_greenarchitecture_integrated housing_desert villa_al_ghat housing.jpg10.jpg07

http://www.bcarquitectos.com/single.php?pr=183

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s