BUILDING RENOVATION IN BARCELONA

BUILDING RENOVATION IN BARCELONA

This is a renovation project of a building located in the neighborhood of Gràcia , one of the neighborhoods with more “charm” of Barcelona, epicenter of the cultural and intellectual life of the city .The original state of the apartments showed excessive compartmentation so it was decided to make a more fluid space, demolishing part of the existing partitions. This favored the creation of a unique space where to locate all of the common areas ; dining room, living room and the kitchenette. At both ends of the apartments two bedrooms were disposed ; a master suite with bathroom and closet and, in the other end a room that could be joined or separated from the main space by a sliding door, which could be hidden behind a double wall, allowing flexibility in the use of it. Another highlight in this project, was to preserve those interesting architectural elements; the original wooden beams, the ceramic slabs and, the hydraulic flooring were maintained as they were disposed in the old distribution .Also the original brick walls were uncovered and painted in white. The renovation also includes the addition of an elevator for the easy access to the apartments.

 

REHABILITACIÓN EDIFICIO EN BARCELONA

Proyecto de rehabilitación de una finca localizada en el Barrio Barcelonés de Gracia , uno de los barrios con mas “charme” de Barcelona, epicentro de la vida cultural y intelectual de la ciudad .El estado original de los apartamentos tenia un exceso de compartimentación, por lo que se decidió derribar los tabiques existentes. Creando de esta forma un espacio único donde poder localizar la zona común; comedor, sala de estar y cocina americana. En ambos extremos del apartamento se plantearon dos habitaciones; una master suite con baño y closet y, en el otro extremo una habitación que pudiera ser unida o separada del espacio principal, mediante una puerta corredera, que queda oculta detrás de una pared doble. Otro elemento a destacar dentro de la actuación fue el conservar aquellos elementos arquitectónicos interesantes; las vigas de madera originales , las bovedillas cerámicas y los suelos hidráulicos, que se repararon y mantuvieron tal como estaban dispuestos en la antigua distribución .También se dejaron vistas y pintaron de blanco las paredes medianeras de ladrillo. Completa la rehabilitación de este edificio la incorporación de un ascensor para facilitar el acceso a los apartamentos.Perill-19-Principal-3

Perill-19-Principal-2Perill-19-Principal-1Détail-Perill-10Perill-19-Principal-17Détail-Perill-9Détail-Perill-4Perill-19-Principal-13020304

08050701

http://www.bcestudioarchitects.com/single.php?pr=200

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s